Mindfulness

Be kind whenever possible. It is always possible. Dalai Lama

Mindfulness: ‘ voor iedereen die wil investeren in de kwaliteit van zijn of haar leven’!

Ervaar je stress, veel drukte in je hoofd, word je geleefd door je agenda, blijft er weinig tijd over voor ‘me time’, en wil je meer ontspannen en bewuster leven, dan is mindfulness training wellicht iets voor jou. Een mindfulness training kan iederéén helpen om de kwaliteit van zijn of haar leven te verbeteren, door meer rust, aandacht en balans in je leven te brengen. 

Mindfulness betekent op een bepaalde manier aandacht besteden bewust, in het huidige moment en niet oordelend. Dit soort aandacht zorgt voor een groter bewustzijn, duidelijkheid en acceptatie van de realiteit van het huidige moment. Door deze vaardigheid te trainen kunnen we beter observeren wat er in ons lichaam en geest afspeelt en leer je weer naar jezelf te luisteren: jouw belangrijkste raadgever. Mindfulness kan veel betekenen voor de bewustwording in je dagelijks leven. Je vermindert hiermee stress, je leert dingen loslaten, anders met problemen om te gaan en je bewust te worden van je lijf en emoties. Door het vergroten van het lichaamsbewustzijn ontstaat de mogelijkheid om onnodige fysieke spanning los te laten, wat in veel gevallen een verminderend effect heeft op (chronische) pijnklachten. De mindfulness-training draagt ertoe bij veerkracht te ontwikkelen, zodat je beter in staat bent om op een evenwichtige manier om te gaan met angst, stress of pijn.

De Mindfulness training is gebaseerd op de MBSR (mindfulness based stress reduction) training die in de jaren zeventig is opgezet door Jon Kabat Zinn. Angst, pijn en stress overwinnen door het richten van de aandacht. Daar draait het bij MBSR om. In de Mindfulness training leer je bewust te worden van het moment. Zien wat er zich voordoet in een moment, open en zonder te oordelen. In plaats van je automatisch te verzetten tegen vervelende gevoelens, probeer je er op een accepterende en niet-oordelende manier bij stil te staan. Je staat toe te voelen wat je op dat moment voelt en dingen te laten zijn zoals ze zijn.

Het aanbod

De 8-wekelijkse mindfulness training: ‘Your only limit is your mind’!

Door de hectiek van de dag heb je soms nauwelijks de tijd om stil te staan. Onze gedachten zijn continu bezig met herinneren, plannen of piekeren. Dit geeft een onrustig gevoel en kost enorm veel energie. Je moet altijd van alles, althans dat is jouw beleving, dus dan is dat zo.

Door mindfulness leer je bewuster te leven. Je wordt je ervan bewust dat je van de doe-modus kunt overschakelen naar de zijn-modus. Je leert dingen los te laten en te accepteren dat wat je niet kunt veranderen. Hierdoor ga je anders met problemen om, leef je meer ontspannen en zul je meer geluk ervaren.

De mindfulness training bestaat uit acht sessies van 2,5 uur. Iedere sessie heeft een thema. Mindfulness training is geen theoretische, maar een praktische training. Je leert door te doen.

Thema’s per week:
  • Herkennen van automatische reacties
  • Onderzoeken van obstakels
  • Bewust worden en respecteren van grenzen
  • Stress leren herkennen
  • De juiste keuzes leren maken
  • Gedachten doorzien
  • Mindfulness in je dagelijks leven integreren
  • Succesvol toepassen van wat je hebt geleerd

Duur training: 8 weken

Tijdsbesteding: 8 dagdelen van maximaal 2,5 uur

Tijdsbesteding thuisopdrachten: 30-45 min per dag

Aantal deelnemers per training: minimaal 4 maximaal 6 deelnemers

Kosten: € 450,- inclusief (telefonische) intake, uitgebreid werkboek, notitieboek, meditaties en koffie/thee

Individuele Mindfulness training: ‘Wees lief voor jezelf ‘

Vind je het prettiger om de training individueel te volgen, dan kan dat natuurlijk ook. Het voordeel is

dat er veel aandacht is voor jouw persoonlijke proces, behoeftes en situatie. Als je na ons kennismakingsgesprek een goed gevoel hebt om de training bij mij te volgen, maken we samen een planning voor de 8-wekelijkse mindfulness training. We houden de opzet van 8 sessies en de inhoud van de groepstraining aan. Een sessie duurt 1 tot 1,5 uur.

Duur training: 8 weken

Tijdsbesteding: 8 dagdelen van maximaal 1,5 uur

Tijdsbesteding thuisopdrachten: 30-45 min per dag

Kosten: Op aanvraag

Introductieworkshop: ‘The secret of getting ahead is getting started’.

Wil je liever eerst kijken of de 8-daagse MBSR mindfulness training iets voor je is, meld je dan aan voor de mindfulness introductie workshop. De workshop geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten tijdens de 8-daagse mindfulness training. Je leert wat Mindfulness is en wat het je kan brengen. Je maakt kennis met een aantal basisoefeningen uit de training en er is gelegenheid voor het stellen van vragen. Deze workshop van 1,5 uur is voor iedereen die wil investeren in de kwaliteit van zijn of haar leven: leef met meer aandacht en minder afleiding.

Aantal deelnemers per workshop: Minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers
Kosten: € 45,- inclusief koffie & thee (deelnemen aan deze workshop
is gratis als je je daarna inschrijft voor een 8-weekse
groepstraining)

Nieuwsbrief ontvangen?